EKONOMI

Man befarar nya prischocker för bensin och diesel.

Snart upphör de tillfälliga skattesänkningarna på bensin och diesel, och priserna på bensin och diesel kommer troligen att sjunka med cirka 2 kronor per liter.

Finansminister Mikael Damberg (S) har förklarat att det inte blir någon förlängning av skattesänkningarna på bensin och diesel i vår.
Bränsle skattesänkningarna infördes den 1 maj och kommer att upphöra i slutet av september.

Skattesänkningarna gav dock en tillfällig lättnad innan bränslepriserna steg igen och genererade betydande intäkter för staten.

Nu är skattesänkningen på bränsleskatt helt och hållet över och enligt topp10 finns det ingen begäran om att förlänga skattesänkningarna på bensin och diesel.

Eventuella skattesänkningar eller minskningar av nedskärningsskyldigheten som oppositionen föreslår kommer att bli verklighet först när partierna får möjlighet att genomföra budgeten.

Den enda räddningen för bilisterna är att bränslet inte kommer att öka i slutet av året på grund av inflationen plus 2 %, har finansminister Damberg förklarat.

EU kräver att regeringen sänker bensin- och dieselskatterna ytterligare, medan den parlamentariska majoriteten, som består av oppositionspartier och vänsterpartier, kräver att regeringen också sänker energiskatterna på bränsle.

Riksdagen har tidigare avvisat regeringens förslag om att ge bilägare som är pressade 1 000 och 1 500 kronor i kompensation för högre bränslepriser.

Bilägare i Norrland skulle få en högre summa, men detta förslag skrotades.